Wykonanie
Sernik zebra zna chyba każdy, jednak sernik z zebrą z
maku to moje wielkie odkrycie. Tą zebrę robi się inaczej niż pozostałe, ale szczerze polecam ponieważ sernik z
makiem to coś pysznego. Mogło by się wydawać że jest to bardzo pracochłonny deser, ale to nie prawda sernik robiłam może z 10 minut a piekł się on 70 minut w 180 stopniach dodam że w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki: na ciasto200g
herbatników100g
masła na
ser1 kg
zmielonego sera200ml
śmietany 12%szklanka
maku150g
cukru4
jajka1
budyń waniliowyWykonanie:Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
Masło roztopić,
herbatniki pokruszyć na proszek. Ciepłe
masło od razu wlać do
herbatników, dokładnie wymieszać. Przygotowaną mieszankę wyłożyć na dno tortownicy, dokładnie ubić łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia
sera.
Ser,
śmietanę,
cukier,
budyń dokładnie zmiksować. Do dobrze wymieszanej masy dodawać po jednym
żółtku i ciągle miksować. Z
białek ubić pianę i delikatnie ją wmieszać w
ser. Przygotowany sernik podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać
mak i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki. Na herbatnikach do o koła rantu układać łyżką naprzemiennie kupki z
sera i
sera z
makiem, w środek dać obojętnie jaką masę. Kupki z
makiem przykrywać na przemiennie kupkami
sera bez
maku i na odwrót do momentu aż wykorzysta się obie masy.UWAGA! to nie jest ułożenie jak przy klasycznej zebrze, proszę wczytać się dokładnie w ułożenie żeby zebra wyszła.