ßßß Cookit - przepis na Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą

Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą

nazwa

Wykonanie

Kolejna pyszna odsłona schabu - tym razem w delikatnym i kremowym, aczkolwiek wyrazistym w smaku sosie z serka mascarpone i musztardy. Aż żałuję, że wcześniej nie robiłam w ten sposób mięsa bo jest prosto i na prawdę pysznie!
SKŁADNIKI:
6-7 plastrów schabu
1/2 szkl bulionu
250g mascarpone
4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki ostrej musztardy
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić ok 15 minut (bulion powinien się wtedy zredukować).
2. Mascarpone rozmieszać z musztardami, dodać do mięsa, wymieszać i całość dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą).
3. Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/10/schab-po-francusku-z-serkiem-mascarpone.html