Wykonanie
Składniki
Jajka - 2 szt
Szynka z indyka - 2-3 plastry
Ogórek - wg uzania
Rzodkiewka - wg uznania
Ocet - 1 łyżka
Sól i
pieprz - do smaku
Jajko rozbić ( każde oddzielnie) do oddzielnej miski. Do garnka wlać
wodę z łyżką
octu (
ocet przyspiesza ścinanie
białka).Gdy
woda się zagotuje i zacznie bulgotać, należy zmniejszyć ogień i łyżką w wodzie zrobić wir. Następnie do niego wlać
jajko z miski na jak najniższej wysokości.
Białko powinno dokładnie obtoczyć
żółtko, jeśli się tak nie stanie można pomóc sobie łyżką - delikatnie podprowadzać
białko do
żółtka. Gdy
białko z wierzchu się zetnie
jajko należy gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Rzodkiewkę oraz
ogórka pokroić w plastry wymieszać posolić i popieprzyć. Wyłożyć całość na talerz wraz z plastrami
szynki.SMACZNEGO !