Wykonanie

Ach, ta
figa z
makiem . Sama w sobie ma tak bogaty smak, że wystarczy prosty przepis a wychodzi wykwintne danie. Tak jest np. w przypadku rożków, które zaraz znajdą się na blogu. Może jest to dobry pomysł dla zapracowanych? Mając tylko 2 składniki szybko przygotujemy smaczny poczęstunek.Może też być fajnym pomysłem dla zaganianych gospodyń domowych, zwłaszcza w przedświątecznym zamieszaniu. Wystarczy, że przygotują świąteczne przystawki, obiady, a na deser podadzą gorące rożki - czy potrzeba czegoś więcej? (hmmm, no tak, jeszcze mazurki - muszą być! u nas na blogu już wkrótce)Składniki:
ciasto francuskie (my kupiliśmy okrągłe, specjalnie dedykowane do tych rożków)Przyrządzanie:1. rozwiń ciasto, pokrój na kawałki

2. na każdym kawałku połóż łyżeczkę
konfitury
3. rozsmaruj równomiernie

4. zwiń/zroluj zaczynając od najszerszej strony

5. Ułóż na blasze z odstępami, żeby ciasto miało miejsce na urośnięcie w piekarniku

6. Piecz w temperaturze 170 st.C około 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.

7. Ułóż na talerzu / półmisku

8. Podawaj
póki są jeszcze ciepłe, najlepiej z pyszną czarną
herbatą z dodatkiem Cytrynek z
Rumem
Do środka rożków możesz użyć również innych smaków
konfitur ETERNO, fajnie jest też wymieszać je - posmarować każdy innym smakiem. Jaka jest wtedy radość z trafianiem w ulubiony smak?!

SMACZNEGO!