Wykonanie

Pomysł na
karkówkę w zupie cebulowej z pieczonymi łódkami z
ziemniaków dostałem od 11-letniej Marysi, zaciekawił mnie ten przepis bo dowiedziałem się również że niespecjalnie przepada ona za
karkówką z wyjątkiem tej wersji. Przepis na blogu więc jest sprawdzony i godny polecenia. A ja już kupiłem drugą zupkę ...Składniki :3 słuszne kawałki
karkówki (po ok 20 dag każdy)250 ml
śmietany 30 %1 op. francuskiej zupy cebulowej 'knor'
przyprawa do
karkówkikilka średnich
ziemniakówoliwa aromatyzowana (np. z
chilli)Przygotowanie :Kotlety
karkówki przyprawiam nieco
przyprawą do
karkówki 30 minut wcześniej, natępnie je rozbijam tłuczkiem z obu stron i podsmażam na odrobinie
oliwy z obu stron po ok 0,5 minuty (aby tylko zamknąć
pory). Do
śmietany wsypuję zupę w proszku i dokładnie mieszam, wlewam trochę do naczynia żaroodpornego na czym układam ciasno
karkówkę i zalewam resztą zupki.Przykrywam folią aluminiową i zapiekam ok 45 minut w 200oC.W tym samym czasie obieram
ziemniaki krojąc je na "4", skrapiam
oliwą aromatyzowaną
chilli i zapiekam obok
karkówki w tym samym czasie.
