Wykonanie
Sezon
grzybowy w pełni, dlaczego więc nie połączyć mojej ulubionej kuchni włoskiej z polska? Risotto wyszło przepyszne, zastanawiałam się co do niego podać, ale samo w sobie jest tak bogate w smaki, że nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Polecam.

SKŁADNIKI:
Ryż arborio 500 g
borowiki suszone 2 garstki ok 100 g
cebula szalotka 1 mała
masło 2 łyżki
sól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Borowiki zalać
wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę.
Wodę w której gotowały się
grzyby zostawić.
Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę
masła. Dodać
szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać
ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy
ryż zacznie „skwierczeć ” na patelni dodać odrobinę
wywaru z gotowanych
grzybów. Gdy
ryż wsiąknie
wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego
wywaru dodajemy
sól,
pieprz, łyżkę
masła oraz pokrojone
grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)