Caprese to nic innego jak mozzarella przełożona plastrem pomidora z liśćmi świeżej bazylii. A jednak, postawiłam na miłą odmianę tej najpopularniejszej Włoskiej sałatki. Pieczone pomidory i ziarna słonecznika wspaniale wzbogaciły jej smak. Polecam:)SKŁADNIKI:mozzarella biała 125 gpomidory koktajlowe 10 sztbazylia świeża 2 gałązkiziarna słonecznika 1 łyżkaolej słonecznikowy 1 łyżkasólpieprz 1 szczyptabazylia suszona 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Przekroić na pół, 6 z nich ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać szczyptą soli, pieprzu, bazylii suszonej oraz ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zapiekać 10 minut. Pozostałe pomidory pozostawić surowe. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Liście świeżej bazylii opłukać, można zostawić je w całości lub posiekać na mniejsze kawałki. Do miski przełożyć upieczone i świeże pomidory, wymieszać z mozzarellą i bazylią. Danie nie wymaga żadnych sosów. Pieczone pomidory „puszczą ” soki. Smacznego:)