Wykonanie
Muszę przyznać, że ta
gęś była na prawdę bardzo smaczna. Soczysta, AROMATYCZNA z chrupiącą skórką (której nie lubię)W dodatku danie jest dość proste do przygotowania - no może pomijając fakt, że
gęś mała nie jest i trzeba się z nią chwilami nagimnastykować.Przepis i wykonanie mojej mamy :)Ja kibicowałam dzielnie, pomimo choroby która mi nie odpuszcza od ponad tygodnia.

Składniki:duża
gęś1
pomarańcza1
jabłkosólpieprzzioła prowansalskiepapryka słodkagoździkilaska
cynamonumajeranektymiankiemworek do pieczenia

Wykonanie:
Owoce myje i kroję w ósemki. Z
jabłek usuwam pestki. Laskę
cynamonu rozkruszam. W każdy kawałek wpycham jednego
goździka i kawałki
cynamonu. Wrzucam tak przygotowane
owoce na dno worka.
Gęś oczyszczam. Smaruję solidnie
przyprawami i
ziołami z każdej strony. Układam
mięso delikatnie do worka na
owoce. Dorzucam
listek laurowy. Zaciskam worek i całość umieszczam na brytfannie. Piekę w 180C przynajmniej przez około 1,5h.