Wykonanie

*Dziś nadal
czereśniowo, choć tym razem – zamiast
przetworów – proponuję Wam tartę . Pod warunkiem jednak, że a) i u Was jest również trochę chłodniej lub b) rozgrzewanie piekarnika w upały nie jest Wam straszne ;)To kolejny przepis, który spodobał mi się już w zeszłym sezonie, jednak który udało mi się wypróbować dopiero teraz (tak, tak, jak zwykle wszystko przez tę nieszczęsną stopę ;)).Jest tak jak lubię : szybko, prosto i niezwykle aromatycznie . A wszystko to za sprawą połączenia
czereśni i
pistacji, które świetnie ze sobą współgrają. Do ‘wersji podstawowej’ dodałam również od siebie k ruszonkę
pistacjową, zrobioną na bazie tej oto kruszonki migdałowej – klik . A à propos kruszonki jeszcze – świetnie sprawdziła się ona również jako dodatek do
czereśniowo-
wiśniowego ‘crumble’, do którego
owoce dodatkowo wymieszałam z odrobiną otartej
skórki z cytryny,
cukru muscovado i
amaretto. Czasami trudno mi zdecydować, czy wolę
owocowe tarty, czy jednak samo ‚crumble’ ;)*

(inspiracja : ‘ Petit Larousse des recettes aux fruits du verger ’)forma kwadratowa o
boku 22 cm lub okrągła o średnicy 24-26 cm na ciasto :80 g zimnego
masła (u mnie : na bazie
tłuszczu roślinnego)150 g
mąki30 g
cukru30 ml zimnej
wodykruszonka pistacjowa :50 g
masła (lub
tłuszczu roślinnego)50 g
mąki50 g
cukru50 g drobno zmielonych niesolonych
pistacji500 g
czereśniok. 120 g niesolonych
pistacjiopcjonalnie : 30 g
masła + 40 g
cukru do posypania (zastąpiłam kruszonką)Przygotować ciasto :
masło pokroić w kostkę, wymieszać z
mąką i
cukrem i ‘rozcierać’ tworząc grudki. Następnie dodać
wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce.Piekarnik nagrzać do 200ºC.Składniki kruszonki dobrze razem wymieszać (dosyć szybko) i pokruszyć (lub posiekać), odstawić w chłodne miejsce.
Owoce umyć, osuszyć i wydrylować.
Pistacje drobno zmielić.Ciasto dosyć cienko rozwałkować, wyłożyć / wylepić nim foremkę i ponakłuwać widelcem.
Pistacje wysypać na spód ciasta, następnie nałożyć
czereśnie i posypać je kruszonką.(jeśli pomijamy kruszonkę – na spód ciasta wysypać ok. 2/3
pistacji a resztą posypać ułożone na cieście
owoce, rozmieścić na nich kawałi
masła i posypać
cukrem).Piec ok. 30 – 35 minut.Zamiast
pistacji możemy też użyć zmielonych
migdałów i
płatków migdałowych do posypania.*

*Pozdrawiam serdecznie życząc Wam udanej niedzieli! Moja minie
między innymi pod znakiem poprawiania testów oraz…
przetworów, tym razem z
moreli ;)*