ßßß
Domowy ser żółty ser… mniam! pięknie się rozpuszcza i nadaje się również dla osób na diecie DukanaZdjęcia niestety nie posiadam… niedługo jednak zrobię ser ponownie i postaram się, żeby „dożył” sesji fotograficznej!Przepis pochodzi ze strony gotuj.skutecznie.tv3 szklanki mleka500 g chudego twarogusól –ilość według własnego smakuopcjonalnie inne przyprawy (np. zioła, chilli, słodka papryka)1/3 łyżeczki sody oczyszczonej1 całe jajkoGotujemy mleko, następnie dodajemy do niego rozkruszony twaróg. Na wolnym ogniu gotujemy całość około 30 minut do momentu kiedy twaróg zrobi się gumowaty i zacznie opadać na dno. Następnie wylewamy masę serową na sito odciskamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Kiedy twaróg jest już zimny przygotowujemy kąpiel wodną. Do górnego naczynia wkładamy twaróg i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odpowiednią ilość soli i resztę składników. Po kilku minutach ser powinien zacząć się topić i przyjąć formę miękkiej kulki. Kiedy masa jest już przeźroczysta i wygląda jak stopiony żółty ser, przekładamy go do foremki lekko posmarowanej oliwą.Po wystudzeniu serek nadaje się do jedzenia!PS. Wiem, że nie jest to prawdziwy przepis na żółty ser. Może kiedyś uda mi się kupić podpuszczkę i pokuszę się o wykonanie jakiegoś „rasowego” przysmakuSmacznego!