Wykonanie

Domowy
ser żółty ser… mniam! pięknie się rozpuszcza i nadaje się również dla osób na diecie DukanaZdjęcia niestety nie posiadam… niedługo jednak zrobię
ser ponownie i postaram się, żeby „dożył” sesji fotograficznej!Przepis pochodzi ze strony gotuj.skutecznie.tv3 szklanki
mleka500 g chudego
twarogusól –ilość według własnego smakuopcjonalnie inne
przyprawy (np.
zioła,
chilli,
słodka papryka)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1 całe
jajkoGotujemy
mleko, następnie dodajemy do niego rozkruszony
twaróg. Na wolnym ogniu gotujemy całość około 30 minut do momentu kiedy
twaróg zrobi się gumowaty i zacznie opadać na dno. Następnie wylewamy masę
serową na sito odciskamy i pozostawiamy do wystygnięcia.Kiedy
twaróg jest już zimny przygotowujemy kąpiel
wodną. Do górnego naczynia wkładamy
twaróg i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy odpowiednią ilość
soli i resztę składników. Po kilku minutach
ser powinien zacząć się topić i przyjąć formę miękkiej kulki. Kiedy masa jest już przeźroczysta i wygląda jak stopiony
żółty ser, przekładamy go do foremki lekko posmarowanej
oliwą.Po wystudzeniu
serek nadaje się do jedzenia!PS. Wiem, że nie jest to prawdziwy przepis na
żółty ser. Może kiedyś uda mi się kupić podpuszczkę i pokuszę się o wykonanie jakiegoś „rasowego” przysmakuSmacznego!