ßßß Cookit - przepis na Domowy ser żółty

Domowy ser żółty

nazwa

Wykonanie

Świetna sprawa zrobić swój, domowy ser żółty ;) Oczywiście nie jest to taki ser, jaki możemy kupić w sklepie, bo do takiego zapewne trzeba mieć odpowiednie warunki, ale jest domowy, więc pyszny :)
Mój, jeżeli chodzi o smak, wyszedł lekko pikantny, za sprawą papryczki chili, a jego konsystencja? Coś pomiędzy kupnym serem żółtym, a twardszym serkiem topionym.
Można go kroić, ścierać na tarce, fajnie się też topi na grzankach, czy pizzy :)
Składniki:
– 3 szklanki mleka 2%
– 500g twarogu
– 1 jajko
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– pół łyżeczki soli ( ilość indywidualna, wg własnego smaku )
– kawałek suszonej papryczki chili
Przygotowanie:
* Mleko grzejemy, by było gorące ( ale nie gotujemy! ). Kiedy będzie już gorące, wrzucamy pokruszony twaróg ( najlepiej i najwygodniej rozdrobnić go widelcem ) i teraz gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, cały czas ( lub co najmniej bardzo często ) mieszając.
* Po pół godzinie przecedzamy ser przez sito, dokładnie odciskając pozostałą wodę. Twaróg zostawiamy do ostygnięcia, a wodę możemy już wylać.
* Kiedy wystygnie, przekładamy go do garnka ( rozdrabniamy widelcem raz jeszcze ), solimy, dodajmy sodę, jajko i ewentualnie inne przyprawy ( u mnie była to właśnie papryczka ). Dokładnie mieszamy.
* Teraz mamy dwie możliwości. Jedna to stawiamy nasz ser znowu na malutkim ogniu i mieszamy aż powstanie tzw. ” glut ” , ale istnieje prawdopodobieństwo, że może nam się przypalić.
I druga ( tę właśnie ja wybrałam ) – wkładamy nasz garnek z serem, do większego garnka, w której gotuje się woda ( czyli inaczej kąpiel wodna ) i wtedy mieszamy nasz ser do powstania ” gluta „.
Trwa to 5-10 minut.
* I w tym momencie kończy się nasza przygoda z serem. Teraz przekładamy go do pojemniczka, w którym chcemy ser przechowywać, mocno i dobrze dociskamy.
* Zostawiamy do wystygnięcia, a gdy nie będzie już ciepły, chowamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/domowy-ser-zolty