Miałam ochotę na coś słodkiego… a znudziły mi się już serki homogenizowane z dodatkami 😉 Przypomniało mi się wtedy pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe Mamy. Postanowiłam poszukać czegoś co by je przypominało i było jednocześnie zgodne z dietą Dukana.składniki:2 duże marchewki2 jajkasłodzik, 1-2 łyżki (w zależności od tego jak bardzo słodkie muffiny chcemy upiec)łyżka maizeny2 łyżki otrębów1-2 łyżeczki kakao2 łyżki serka homogenizowanegołyżeczka cynamonupół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)pół łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczeniaMarchewkę trzemy a następnie dodajemy do niej przyprawy, serek homogenizowany, kakao, skrobię, otręby, kakao i sodę. Jajka ubijamy ze słodzikiem i mieszamy z masą marchewkową. Gotowe ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkamiPieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Przepis można również wykorzystać do przygotowania ciasta marchewkowego. Wtedy masę wlewamy do dużej, podłużnej lub okrągłej formy.Smacznego!