Wykonanie
Szybki obiad lub kolacja to…
ogórkowe leczo w sam raz na ciepłe lipcowe dni.Składniki:ok 700 g. zielonych
ogórków200 g.
papryki100 g. kiełbasek (wystarczą 2 niewielkie sztuki cienkich kiełbasek)200 g.
cebula ( 1 duża
cebula)2 średniej wielkości
pomidory1 łyżka
smalcu lub innego tłuszczu
Przyprawy: 1
listek laurowy, 2 kulki
angielskiego ziela,
czarny pieprz mielony,
sól.

Wykonanie:Warzywa umyć. Obrać.Posiekać w dość duże cząstki
paprykę,
cebulę,
pomidory i
kiełbaskę.W rondlu rozgrzać
smalec i wrzucić posiekaną
cebulę i
paprykę. Zeszklić.Dodać pokrojoną
kiełbasę i
pomidory. Wrzucić
liść laurowy,
ziele angielskie, posolić. Posypać
czarnym pieprzem mielonym.Mieszać. Chwilę podsmażyć.Kiedy warzywa już będą miękkie dodać pokrojone w grubą kostkę
ogórki. Dusić ok. 5 minut (nie za długo by się nie rozgotowały). Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku i można podać.

Orientacyjny koszt na lipiec 2015 r to ok.6 zł.(im taniej kupimy warzywa tym tańsze danie)czy wiecie, że…
ogórek zalicza się do najstarszych roślin warzywnych. Znany jest od ponad 3 tysięcy lat. Uważa się, że
ogórek pochodzi z Indii, a jego dzikie odmiany rosną na południowych stokach Himalajów. Znano go i uprawiano w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Został sprowadzony do Polski ponad 400 lat temu.Francuski król Ludwik XIV jako pierwszy zapoczątkował hodowlę szklarniową
ogórka.