Wykonanie
Aby nie wyrzucać skórek z obranych
jabłek proponuję zrobić
ocet jabłkowy . Jest zdecydowanie tańszy niż ten który możemy kupić w sklepie.
Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin. Używano go już jako
leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej.
Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji
owoców, którą wywołują bakterie
octowe.Wykonanie:

Co będziemy potrzebować by zrobić
ocet jabłkowy? Oczywiście skórki
jabłek, które powinniśmy wysuszyć.Kiedy będą już suche lub podsuszone należy umieścić je w słoiku i zalać
wodą w takiej ilości

by wszystkie były zanurzone. Dodać łyżkę
cukru i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nakryć go gazą i uzbroić się w cierpliwość.Aby skórki były zanurzone i nie wypływały Użyłam ceramicznego zaparzacza

co
herbaty.Proces fermentacji trwa dosyć długo tj. ok. 4 tygodni. Po tym czasie kiedy poczujemy wyraźny zapach
octu powinniśmy przecedzić go przez gazę i wlać do butelki.

Uwaga!Nie polecam całych
jabłek do robienia
octu. Uważam, że skórki dają ładny kolor i
ocet jest zdecydowanie bardziej klarowny.Czasami robi się na occie biały kożuch lecz nie należy się nim przejmować. Wystarczy go zdjąć i wyrzucić. Natomiast w innym kolorze np: zielony, czyli pleśń
ocet należy wylać i spróbować zrobić go prawidłowo jeszcze raz.