ßßß
Co będziemy potrzebować by zrobić ocet jabłkowy? Oczywiście skórki jabłek, które powinniśmy wysuszyć.Kiedy będą już suche lub podsuszone należy umieścić je w słoiku i zalać wodą w takiej ilości
by wszystkie były zanurzone. Dodać łyżkę cukru i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nakryć go gazą i uzbroić się w cierpliwość.Aby skórki były zanurzone i nie wypływały Użyłam ceramicznego zaparzacza
co herbaty.Proces fermentacji trwa dosyć długo tj. ok. 4 tygodni. Po tym czasie kiedy poczujemy wyraźny zapach octu powinniśmy przecedzić go przez gazę i wlać do butelki.
Uwaga!Nie polecam całych jabłek do robienia octu. Uważam, że skórki dają ładny kolor i ocet jest zdecydowanie bardziej klarowny.Czasami robi się na occie biały kożuch lecz nie należy się nim przejmować. Wystarczy go zdjąć i wyrzucić. Natomiast w innym kolorze np: zielony, czyli pleśń ocet należy wylać i spróbować zrobić go prawidłowo jeszcze raz.