ßßß
Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Ugotować. Pod koniec gotowania posolić. Kiedy będą miękkie wyjąć. Każdy przekroić na połowę. Wydrążyć część miąższu ziemniaka ze środka (można odłożyć i zużyć do kapusty po beskidzku) )Jabłka umyć. Wydrążyć gniazda nasienne (sprawdza się łyżka do melonów).Zdjąć z krupnioka jelito czyli cienką osłonkę w której się znajduje. Przesmażyć na smalcu z cebulką pokrojona w drobną kosteczkę. Napełnić każdą połówkę kartofla podsmażonym krupniokiem. To samo zrobić z jabłkiem.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec do zrumienienia się jabłka i ziemniaków. Wyłożyć na talerz. Proponuję podać z kapustą kiszoną po beskidzku.Orientacyjny koszt na styczeń 2015 to 7 zł.(średnio kg krupnioków kosztuje 8 -15 zł. Koszt dania będzie się kształtował gównie od tego w jakiej cenie kupimy krupnioki)