Wykonanie
Czasami brakuje nam pomysłu co zaserwować na deser. Może kandyzowane
pomarańcze w czekoladzie? Mogą posłużyć też do dekoracji
tortów czy deserów, lecz same w sobie są smaczne i wykwintne. Pasują na każdą okazję.Składniki:

2-3
pomarańcze ( średniej wielkości)2 szkl.
wody1 szkl.
cukru kryształu200 g
czekolady (deserowej,
mlecznej lub gorzkiej)
wiórki kokosowe do posypania ok 50 gramWykonanie:
Pomarańcze wyszorować pod bieżącą ciepłą
wodą. Sparzyć. Pokroić w plastry ok 0,5 cm. W dość dużym garnku ugotować
wodę z
cukrem do chwili aż się
cukier rozpuści.Wkładamy do garnka
pomarańcze i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę w razie potrzeby dłużej.
Woda powinna zmienić się w gęsty
syrop a skórka
pomarańczy powinna stać się szklista.Gotowe
pomarańcze wyciągamy z
syropu. Nakłuć je na patyczki do szaszłyków i powiesić nad głębokim garnkiem na 24 h. aby dobrze się odsączyły z nadmiaru
syropu.Następnego dnia połamać
czekoladę w misce i rozpuścić nad parą. Każdy plasterek zanurzamy w
czekoladzie.Posypać wiórkami kokosowymi (lecz nie jest to konieczne).Włożyć do lodówki by
czekolada zastygła.