Wykonanie
Łatwy, tani, szybki i smaczny deser. Jeśli nie mamy lepszego pomysłu proponuję pieczone
jabłka pod puchową pierzynką. Zazwyczaj
jabłka czy
owoce kładzie się na ciasto. Ja zrobiłam odwrotnie i wyszły wyśmienicie.Składniki:1 kg
jabłekgarść
orzechów włoskichCiasto:1/2 kostki
margaryny1,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruSkładniki na
bezy:

3
białka4 łyżki
cukruWykonanie:Należy zacząć od zrobienia ciasta na posypkę.
Mąkę,
cukier i
mąkę należy szybko zagnieść i włożyć do zamrażalki.
Jabłka obrać.Przekroić na połówki lub pokroić w ćwiartki.Usunąć gniazda nasienne.
Jabłka ułożyć na dnie niedużej foremki.Wyjąć ciasto z zamrażalki i pokruszyć na
jabłka.Po wierzchu posypać
orzechami.Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 190-200 st. C.Z
białek i
cukru ubić pianę.Wyjąć foremkę z piekarnika i wyłożyć na górę ubite
białka z
cukrem.Ponownie włożyć do piekarnika.Zmniejszyć ogień do temp ok. 160 st. C. i piec do zrumienienia się
białek.Uwaga:Uważam, że podane zaraz po upieczeniu jeszcze gorące są najsmaczniejsze.