ßßß Cookit - przepis na Jabłka pod puchowa pierzynką

Jabłka pod puchowa pierzynką

nazwa

Wykonanie

Łatwy, tani, szybki i smaczny deser. Jeśli nie mamy lepszego pomysłu proponuję pieczone jabłka pod puchową pierzynką. Zazwyczaj jabłka czy owoce kładzie się na ciasto. Ja zrobiłam odwrotnie i wyszły wyśmienicie.
Składniki:
1 kg jabłek
garść orzechów włoskich
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
Składniki na bezy:
3 białka
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Należy zacząć od zrobienia ciasta na posypkę.
Mąkę, cukier i mąkę należy szybko zagnieść i włożyć do zamrażalki.
Jabłka obrać.
Przekroić na połówki lub pokroić w ćwiartki.
Usunąć gniazda nasienne.
Jabłka ułożyć na dnie niedużej foremki.
Wyjąć ciasto z zamrażalki i pokruszyć na jabłka.
Po wierzchu posypać orzechami.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 190-200 st. C.
Z białek i cukru ubić pianę.
Wyjąć foremkę z piekarnika i wyłożyć na górę ubite białka z cukrem.
Ponownie włożyć do piekarnika.
Zmniejszyć ogień do temp ok. 160 st. C. i piec do zrumienienia się białek.
Uwaga:
Uważam, że podane zaraz po upieczeniu jeszcze gorące są najsmaczniejsze.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/jablka-pod-puchowa-pierzynka