Wykonanie

Moją nową miłością stały się sałatki! Jestem w szoku, że wcześniej nie wypróbowałam tylu fantastycznych przepisów. Teraz staram się to nadrobić z wielką chęcią i zapałem. Znacie może jakieś ciekawe przepisy na sałatki? Jeśli tak chętnie poznam wasze propozycje :)Składniki:- około 300g dyni- 4 garście
roszponki- 5
pomidorków koktajlowych- 15g pestek
słonecznika- 5g
sezamu-
sos sojowy-
zioła prowansalskie-
papryka słodka i ostraPrzygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry i kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na blachę lub naczynie żaroodporne i posypujemy
ziołami prowansalskimi,
papryką słodką i ostrą oraz polewamy
sosem sojowym na końcu całość mieszając. Tak przygotowaną
dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min. (podczas pieczenia dyni, kilka
razy mieszamy ją aby się nie przypaliła).
Roszponkę myjemy i odrywamy listki układając je w misce a
pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Upieczoną
dynię układamy na
roszponce dodajemy
pomidorki oraz
ziarna słonecznika i
sezam (najlepiej je uprażyć na suchej patelni). Na koniec polewamy wszystko
sosem sojowym.

Smacznego :)