Wykonanie
Za oknem żar leje się z nieba, a u mnie zapalenie oskrzeli i płuc. Na szczęście już na półmetku, więc mam nadzieję, że lada dzień uda mi się wrócić do żywych i w końcu wyjdę z domu!Tymczasem zapraszam na przepisy, które zostały przygotowane jakiś czas temu, przed moją chorobą.
Składniki (na 1 dużego
drinka)1 łodyga
rabarbaru1/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody1/2
limonkigarść liści
mięty1 łyżeczka
brązowego cukru50 ml
rumukostki
lodugazowana
woda mineralna lub
gazowany napój np. sprite lub
tonicŁodygę
rabarbaru kroimy na 1-2 cm kawałki. Dodajemy
cukier i
wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż
rabarbar całkowicie się rozpadnie - potrwa to ok. 20 minut. Po tym czasie powstałą masę przekładamy na sitko i dokładnie przecieramy - do naszego mojito będziemy potrzebowali tylko
syropu, który ścieknie z sitka. Studzimy.