Wykonanie
Wiosna! Piękna pogoda! Plus 20 na termometrze! Nareszcie! :)Proponuję dziś tartę
limonkową - bardzo orzeźwiającą, kwaśną i pyszną, gdy z nieba leje się skwar - w połączeniu z
wodą z
limonkami i kawałkami
cukru - pycha :)Kochani! Udanego długiego weekendu :)

Składniki:Spód:100 g zimnego
masła200 g
mąki2
żółtkaszczypta
soli1 łyżka zimnej
wodyMasa limonkowa:4
żółtka2 tubki
mleka zagęszczonegoskórka starta z 2
limoneksok z 4-5
limonekkropka zielonego
barwnika spożywczegoWszystkie składniki na spód umieścić na stolnicy i wszystko szybko posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na min. 30 minut do lodówki.Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Żółtka dokładnie ubić, aż do uzyskania białej masy. Cały czas miksując dodawać po trochu
mleka zagęszczonego, skórkę,
sok z cytryny i odrobinę
barwnika spożywczego. Jeśli nie dodacie barwnika - nic się nie stanie,
tarta po prostu będzie bledsza.Masę wylewamy na podpieczony spód, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.Wyciągamy, studzimy... smacznego :)




