ßßß Cookit - przepis na Tarta limonkowa

Tarta limonkowa

nazwa

Wykonanie

Wiosna! Piękna pogoda! Plus 20 na termometrze! Nareszcie! :)
Proponuję dziś tartę limonkową - bardzo orzeźwiającą, kwaśną i pyszną, gdy z nieba leje się skwar - w połączeniu z wodą z limonkami i kawałkami cukru - pycha :)
Kochani! Udanego długiego weekendu :)
Składniki:
Spód:
100 g zimnego masła
200 g mąki
2 żółtka
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
Masa limonkowa:
4 żółtka
2 tubki mleka zagęszczonego
skórka starta z 2 limonek
sok z 4-5 limonek
kropka zielonego barwnika spożywczego
Wszystkie składniki na spód umieścić na stolnicy i wszystko szybko posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na min. 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Żółtka dokładnie ubić, aż do uzyskania białej masy. Cały czas miksując dodawać po trochu mleka zagęszczonego, skórkę, sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego. Jeśli nie dodacie barwnika - nic się nie stanie, tarta po prostu będzie bledsza.
Masę wylewamy na podpieczony spód, całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Wyciągamy, studzimy... smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2015/05/tarta-limonkowa.html