Wykonanie
Ossstro! :)
Kalafiora piekłam z myślą o zrobieniu z niego pasty kanapkowej, dlatego bardzo mocno doprawiłam (łączyłam później z łagodniejszymi składnikami, przepis niebawem).Takiego upieczonego też można pochrupać (zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu), chociaż zmniejszylabym ilość
pieprzu cayenne i
imbiru.Składniki:1 nieduży
kalafior3 łyżki
oleju rzepakowegopół płaskiej łyżeczki suszonego
imbirupół płaskiej łyżeczki
pieprzu cayennepół płaskiej łyżeczki granulowanego
czosnkupłaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykiPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Kalafior podzielić na różyczki.W dużej misce umieścić
olej i
przyprawy, rozmieszać. Wrzucić
kalafior i dokładnie wymieszać z
przyprawami.Różyczki rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na środkowym poziomie piekarnika.Smacznego!Przepis dla miłośników pikantnego jedzenia. Jeśli nie lubicie takiego to dobierzcie własne
przyprawy - np
słodką paprykę,
kurkumę, jakieś
ziółko.