ßßß Cookit - przepis na Tofu

Tofu

nazwa

Wykonanie

Po niezbyt udanych poszukiwaniach tofu w sklepie, postanowiłam przygotować je w domu. Przejrzałam różne przepisy i okazało się, że jego zrobienie jest banalne. Wystarczy nam soja, cytryny, szczypta soli, woda i trochę czasu.
Możemy je wykorzystać do różnego rodzaju wypieków, sałatek, placuszków. Nada się do wszystkiego co tylko wymyślimy;)
Składniki:
1l mleka sojowego z tego przepisu
duża cytryna
szczypta soli
Mleko sojowe zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy do niego sól i sok z cytryny. Mleko powinno zacząć się ścinać. Jednak jeśli proces będzie zbyt powolny możemy dodać więcej soku cytrynowego. Płyn pozostawiamy na minutkę- dwie, a później przelewamy go przez sitko z gazą. Pozostałą wodę wylewamy do zlewu (nie znalazłam dla niej zastosowania;), a tofu na gazie dokładnie odciskamy. Możemy zostawić je na gazie lub przełożyć do miseczki od razu. Gdy ostygnie wkładamy je do lodówki.
Dlaczego warto przygotować tofu, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:
jest ona bogata w białko oraz tłuszcz, który wpływa na jej dość wysoką kaloryczność,
zawiera sporo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu,
zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i raka.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/04/tofu.html