Wykonanie
Po niezbyt udanych poszukiwaniach
tofu w sklepie, postanowiłam przygotować je w domu. Przejrzałam różne przepisy i okazało się, że jego zrobienie jest
banalne. Wystarczy nam
soja,
cytryny, szczypta
soli,
woda i trochę czasu.Możemy je wykorzystać do różnego rodzaju wypieków, sałatek, placuszków. Nada się do wszystkiego co tylko wymyślimy;)

Składniki:1l
mleka sojowego z tego przepisuduża
cytrynaszczypta
soliMleko sojowe zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy do niego
sól i
sok z cytryny.
Mleko powinno zacząć się ścinać. Jednak jeśli proces będzie zbyt powolny możemy dodać więcej
soku cytrynowego. Płyn pozostawiamy na minutkę- dwie, a później przelewamy go przez sitko z gazą. Pozostałą
wodę wylewamy do zlewu (nie znalazłam dla niej zastosowania;), a
tofu na gazie dokładnie odciskamy. Możemy zostawić je na gazie lub przełożyć do miseczki od razu. Gdy ostygnie wkładamy je do lodówki.Dlaczego warto przygotować
tofu, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach soi:jest ona bogata w
białko oraz tłuszcz, który wpływa na jej dość wysoką kaloryczność,zawiera sporo witamin z grupy B, fosforu, żelaza i magnezu,zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i
raka.