Wykonanie
Jajka zapiekane w
szynce bardzo ładnie prezentują się na
stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z
żółtym serem i
szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków:
mozzarelli,
suszonych pomidorów lub
rzeżuchy czy
kiełków rzodkiewki.Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ
szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już
soli. Do zapiekania potrzebne będą kokilki lub forma do pieczenia muffinek.Składniki (1 porcja):- 2 plastry
szynki szwarcwaldzkiej lub innej podobnej- czubata łyżeczka
startego sera żółtego- 1
jajko (Farmio)- świeżo zmielony
czarny pieprz- łyżeczka pokrojonego
szczypiorku do posypaniaPrzygotowanie:1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.2. Kokilkę posmaruj odrobiną
oleju, dokładnie wyłóż plastrami
szynki zarówno spód, jak i boki. Wsyp
starty ser, wbij
jajko, posyp świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.3. Zapiekaj około 15 minut. Wyciągnij z piekarnika, poczekaj chwilę, aż lekko przestygną i delikatnie wyciągnij na talerze. Podawaj z ulubionym
pieczywem.