ßßß Cookit - przepis na Kokosowy krem mascarpone na musie z mrożonych truskawek

Kokosowy krem mascarpone na musie z mrożonych truskawek

nazwa

Wykonanie

Idealny deser na ochłodę w upalne letnie dni lub do podgrzania atmosfery w zimowy wieczór walentynkowy ;)
Deser podajemy od razu po przygotowaniu. Zamrożone truskawki po zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).
Składniki (2 porcje):
- pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru)
- 125 g serka mascarpone
- likier kokosowy, malibu lub inny likier
- cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek)
- szklanka mrożonych truskawek
Przygotowanie:
1. Do serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku.
2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder.
3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu.
4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej na masę kokosową i ukształtowałam serducho.
Wskazówki:
- jeśli nie chcecie podawać bardzo zimnego deseru można przygotować wcześniej i wystudzić dżem z truskawek, podsmażając je powoli na patelni;
- aby uzyskać ładne warstwy pamiętaj o jednej zasadzie: najpierw nakładamy masę gęstszą, później rzadszą - ma to znaczenie zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wersję z dżemikiem;
- możesz zastąpić mus truskawkowy gotowym dżemem truskawkowym.
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/01/kokosowy-krem-mascarpone-na-musie-z.html