Wykonanie

Idealny deser na ochłodę w upalne letnie dni lub do podgrzania atmosfery w zimowy wieczór walentynkowy ;)Deser podajemy od razu po przygotowaniu. Zamrożone
truskawki po zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).Składniki (2 porcje):- pół szklanki
wiórków kokosowych (użyłam nasączonych
wódką, które zostały z "produkcji"
likieru)- 125 g
serka mascarpone-
likier kokosowy,
malibu lub inny
likier-
cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do
truskawek)- szklanka mrożonych
truskawekPrzygotowanie:1. Do
serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy powoli
likier do uzyskania pożądanej konsystencji. Deser będzie jeszcze lepszy, jeśli wiórki nasączymy wcześniej dowolnym
alkoholem. Dodajemy
cukier puder do smaku.2. Zamrożone
truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku
cukier puder.3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane
truskawki, a na nie warstwę kremu
kokosowego. Podajemy od razu.4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej na masę
kokosową i ukształtowałam serducho.Wskazówki:- jeśli nie chcecie podawać bardzo zimnego deseru można przygotować wcześniej i wystudzić
dżem z
truskawek, podsmażając je powoli na patelni;- aby uzyskać ładne warstwy pamiętaj o jednej zasadzie: najpierw nakładamy masę gęstszą, później rzadszą - ma to znaczenie zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na wersję z
dżemikiem;- możesz zastąpić mus
truskawkowy gotowym
dżemem truskawkowym.