Wykonanie
Najlepsze w
kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;)Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka.1 spora
mandarynka2
jabłkamajeranektymianeksólpieprzkonfitura żurawinowa lub borówkowa do podaniaPierś opłukujemy pod bieżącą
wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.Skórę na
mięsie nacinamy w kratkę, ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod
spodem.Z każdej strony oprószamy pierś dość obficie
majerankiem,
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem i przekładamy plastikowej miseczki.Wyciskamy na
mięso sok z
mandarynki.Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną.Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas
goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry.
Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej.Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim ogniu, podsmażamy na niej
kaczkę z każdej strony, aż lekko zbrązowieje i wytopi się tłuszcz.Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na tłuszczu, który wytopił się z
mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone
jabłka.Te następnie wrzucamy do
kaczki w naczyniu i zamykamy je.
Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny.Pierś dzielimy na połowę.Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry
jabłka.Podajemy na podgrzanym talerzu z
konfiturą żurawinową i dufinkami. :)