ßßß Cookit - przepis na Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach

Pierś kaczki w mandarynkowej marynacie, pieczona w jabłkach

nazwa

Wykonanie

Najlepsze w kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;)
Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka.
1 spora mandarynka
2 jabłka
majeranek
tymianek
sól
pieprz
konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania
Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Skórę na mięsie nacinamy w kratkę, ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod spodem.
Z każdej strony oprószamy pierś dość obficie majerankiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem i przekładamy plastikowej miseczki.
Wyciskamy na mięso sok z mandarynki.
Obracamy je i to samo czynimy z drugą stroną.
Przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, jeśli jednak czas nas goni, można go skrócić (z uszczerbkiem na smaku).
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości pół plastry.
Kaczkę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki, przynajmniej na kwadrans, by nabrała temperatury pokojowej.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Rozgrzewamy patelnię i nie używając tłuszczu, na niewielkim ogniu, podsmażamy na niej kaczkę z każdej strony, aż lekko zbrązowieje i wytopi się tłuszcz.
Podsmażoną przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka.
Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je.
Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny.
Pierś dzielimy na połowę.
Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry jabłka.
Podajemy na podgrzanym talerzu z konfiturą żurawinową i dufinkami. :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/01/piers-kaczki-w-mandarynkowej-marynacie.html