Wykonanie
Długo zbierałam się, żeby wrzucić ten przepis.Nie byłam do niego przekonana, ale tak to jest, jak ocenia się książkę po okładce. ;)Odstała sobie miesiąc i już jest pyszna!Cóż poradzić..., najpewniej następnego miesiąca już nie wytrwa.20g świeżych gałązek
rozmarynu500ml
spirytusu rozcieńczonego do 40% lub
czysta wódkapołowa średniej
cytryny250g
cukru50g
miodu pszczelego300ml
wodyRozmaryn przepłukujemy i jego gałązki rozdzielamy na nieco mniejsze.Wrzucamy je do sporego słoja i zalewamy
alkoholem.Odstawiamy pod przykryciem w ciemne miejsce, na około 2 tygodnie.Po tym czasie nalew przelewamy przez czystą, płócienną ściereczkę i odstawiamy na bok.Z
cukru,
wody i
miodu robimy
syrop, który następnie pozostawiamy do wystygnięcia.Łączymy go w słoju z
rozmarynowym nalewem.
Cytrynę parzymy we wrzątku, po czym ocieramy z jej połowy skórkę oraz wyciskamy sok.Tak startą skórkę, jak i sok wlewamy do słoja z
nalewką.Całość dobrze mieszamy i tak przygotowany
alkohol odstawiamy na przynajmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce.
Nalewka ma ciekawy, niecodzienny smak.Jak ktoś dobrze ujął "lepiej się tym nie zważyć", ale lampeczka dla zdrowotności na pewno nie zaszkodzi. :)