Wykonanie

1kg
szynki wieprzowejgarstka
suszonych morelisok wyciśnięty z 3 dużych
pomarańczy i kilka cząstek
owocu1 łyżka
miodu pszczelego1 nieduża
marchewka1 opakowanie
ziół prowansalskicholej rzepakowysól,
pieprzfolia aluminiowa, sznurek do związania rolady
Szynkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.Pozbawiamy ją większych kawałków tłuszczu i żyłek.Delikatnie rozkrawamy ją
ostrym nożem na płat, grubości około 1-1,5 centymetra.Oprószamy je z każdej strony
solą oraz
pieprzem i odstawiamy do lodówki w pojemniku, na przynajmniej godzinę.
Morele kroimy na połówki.W soku z
pomarańczy dobrze rozprowadzamy
miód pszczeli i umieszczamy w nim połówki
moreli.Te również pozostawiamy do namoczenia na godzinę.Z
ziół prowansalskich oraz
oleju rzepakowego robimy pastę.Powinna być dość gęsta, ale dobrze się rozprowadzać.Po upływie danego czasu,
mięso wyjmujemy z lodówki jego wewnętrzną część smarujemy
ziołową pastą.Układamy na niej dość gęsto namoczone
morele.
Szynkę zawijamy w rulon, który dokładnie zawijamy grubym kuchennym sznurkiem.Wierzch rolady również smarujemy pastą.
Mięso układamy na folię aluminiową i zawijamy ją u góry niezbyt ścisło.Przekładamy je do foremki lub naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upływie tego czasu, z wierzchu pieczeni zdejmujemy folię, do sosu wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki
marchew oraz pozostałe
morele i cząstki
pomarańczy.
Mięso zalewamy
sokiem, w którym moczyły się
morele i bez przykrycia dopiekamy jeszcze około pół godziny.W tym czasie należy pieczeń dość często polewać wytworzonym sosem.Po upieczeniu zdejmujemy sznurek, roladę kroimy na plasterki grubości ok. 1cm.Podajemy na liściach
sałaty, jako przekąskę lub polane sosem z
marchewkami i
morelami, jako danie główne.
Szynka w tej postaci jest pyszna, aromatyczna i krucha.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze, kiedy przygotowuję
mięsną pieczeń, właśnie jego wybieram do pomocy.Dzięki niemu, kiedy jemy tak pyszny obiad, wiem, że to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale i całkowicie naturalne wspomaganie rozwoju naszego mózgu.Dodatkowo
mięso zawsze będzie świetnie upieczone i nie zmieni smaku. :)