Wykonanie
Powidła śliwkowe z nutą
pomarańczy. Pyszne, pachnące i słodkie. Niezastąpione zimą do ciast,
ciasteczek, gofrów itp.
SKŁADNIKI :2 kg ciemnych
śliwek1 umyta i sparzona
pomarańcza1 i 1/2 szklanki
cukruPRZYGOTOWANIE :
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, przekładamy do garnka o grubym dnie. Następnie dodajemy otartą skórkę z
pomarańczy i sok. Całość gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Powidła smażymy około 1-2 godziny, po tym czasie odstawiamy je do wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach powidła ewentualnie dosładzamy, zagotowujemy i gorące nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną. Przechowujemy w chłodnym miejscu.