ßßß Cookit - przepis na KURCZAK ZE SŁOIKA

KURCZAK ZE SŁOIKA

nazwa

Wykonanie

Aby przygotować tak pysznego kurczaka w galaretce, wystarczy kilka słoików litrowych i kawałki mięsa. Mięso przyprawiam tylko solą i pieprzem, ponieważ nadmiar przypraw może wpłynąć na szybsze psucie się mięsa, następnie ciasno układam je w słojach i gotuje.
Kurczak tak przygotowany, bez konserwantów i polepszaczy jest bardzo smaczny, zwłaszcza z tą powstałą galaretką. Słoiki przechowuję w lodówce 1-3 miesiące. Mięsko podaje do pieczywa i z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI : na pię ć litrowych słoików
6-8 udek kurczaka lub inne części mięsa kury na każdy duży słoik po 1 zielu angielskim, liściu laurowym i 4 ziarnkach pieprzu
sól, pieprz do przyprawienia mięsa
PRZYGOTOWANIE :
Mięso z kurczaka płuczemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy pieprzem i solą. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się galaretka i część soli i pieprzu do niej przejdzie.
Do umytych słoików wkładamy przyprawy oraz układamy ciasno mięso, wchodzi około 1 1/2 dużego udka. Słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dolewamy ciepłej wody do garnka i gotujemy mięso jeszcze jedną godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.
Tak przygotowane mięso jest świetną przekąską z pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą galaretką. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/kurczak-ze-soika.html