Wykonanie
Aby przygotować tak pysznego
kurczaka w
galaretce, wystarczy kilka słoików litrowych i kawałki
mięsa.
Mięso przyprawiam tylko
solą i
pieprzem, ponieważ nadmiar przypraw może wpłynąć na szybsze psucie się
mięsa, następnie ciasno układam je w słojach i gotuje.
Kurczak tak przygotowany, bez konserwantów i polepszaczy jest bardzo smaczny, zwłaszcza z tą powstałą
galaretką. Słoiki przechowuję w lodówce 1-3 miesiące.
Mięsko podaje do
pieczywa i z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI : na pię ć litrowych słoików6-8
udek kurczaka lub inne części
mięsa kury na każdy duży słoik po 1
zielu angielskim, liściu laurowym i 4 ziarnkach
pieprzusól,
pieprz do przyprawienia
mięsaPRZYGOTOWANIE :
Mięso z kurczaka płuczemy, osuszmy, kroimy każde udko na 2-3 części, przyprawiamy
pieprzem i
solą. Należy je mocniej posolić ponieważ podczas gotowania wytworzy się
galaretka i część
soli i
pieprzu do niej przejdzie.Do umytych słoików wkładamy
przyprawy oraz układamy ciasno
mięso, wchodzi około 1 1/2 dużego udka. Słoiki zakręcamy. Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy
wodą i gotujemy godzinę. Po tym czasie dolewamy ciepłej
wody do garnka i gotujemy
mięso jeszcze jedną godzinę. Słoiki ostrożnie wykładamy na ściereczkę, studzimy i przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.Tak przygotowane
mięso jest świetną przekąską z
pieczywem, sosami itp. Podajemy na zimno z powstałą
galaretką. Smacznego.