Danie bardzo tradycyjne i bardzo smaczne,śledziki lekko kwaskowe z dodatkiem ogórka i cebuli,idealne na postne dni i nie tylko.Dla tych co uwielbiają śledziki szczególnie polecam :)SKŁADNIKI :5-6 płatów śledziowych (ja użyłam słoik śledzi wiejskich w oleju z cebulką ) mogą być również matiasy tylko dobrze wymoczone2 cebule czerwone5 ogórków konserwowych200 ml gęstej śmietany 12 %pieprz do smakuDODATKOWO :Kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach,obranych i pokrojonych.Ziemniaki gotowałam na parze,wyszły bardzo pyszne.Śledziki dobrze odcedzamy z oleju,najlepiej na durszlaku.Cebulkę obieramy,kroimy w plasterki a ogórki w kostkę.Wszystko przekładamy do miski,dodajemy śmietanę doprawiamy do smaku pieprzem i mieszamy.Sałatkę przechowujemy w lodówce,podajemy do ziemniaków,pieczywa lub zjadamy samą .Smacznego.