Wykonanie
            Tak pyszne 
ciasteczka przygotowuje się ekspresowo,nie są bardzo słodkie ale za to bardzo maślane i takie mi smakują najlepiej.Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki z piekarnika.Tak piękne kształty uzyskałam dzięki maszynce do 
ciastek.

SKŁADNIKI :1 kostka 
masła naturalnego PILOS 200 g ,o pokojowej temperaturze3/4 szklanki 
cukru pudru2 szklanki 
mąki tortowej1 
cukier waniliowy1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 
jajko + 
jajko do posmarowania 
ciastekPRZYGOTOWANIE :Wszystkie składniki przekładamy do miski,wbijamy 
jajko i zagniatamy elastyczne,miękkie ciasto.Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Dzielimy ciasto na dwie części,rozwałkowujemy każdą na cienki placek około 3-4 minimetry,(podsypując stolnicę 
mąką),wyciskamy dowolne kształty.W przypadku kiedy używamy maszynki,ciasto nakładamy bezpośrednio do tuby i wyciskamy na drewnianą deskę(lepiej się przyklejają niż do papieru do pieczenia) dowolne wzorki.Gotowe 
ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,zostawiając półcentymetrowe odstępy.Smarujemy rozmąconym 
jajkiem i pieczemy 15 minut w temperaturze 150-170 * C.Bardzo szybko się pieką więc dobrze jest pilnować nasze słodkie 
ciasteczka aby się nie spiekły.Ostygnięte przekładamy do puszki lub miseczki.
