Wykonanie
Podam mój prosty sposób na warzywne leczo do słoika, które stanowi idealny składnik do lecza kiedy to zawitają zimowe dni.
Jest to mieszanka
pomidorów,
papryki i
cukinii. Wprawdzie proporcje są dowolne ale ja proponuje przewagę
pomidorów.
SKŁADNIKI:
3 kg
pomidorów2 kg
cukinii1 kg
czerwonej papryki (można dodać kolorową)
sól, około 2-3 łyżki na tą porcję ( leczo nie powinno być za słone )
PRZYGOTOWANIE :
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, z
papryki usunąć gniazda nasienne.
Cukinię obrać, usunąć miękką część z ziarnkami następnie wszystko pokroić w dowolnej wielkości kostkę.
Wrzucić do miski i zasypać 2 łyżkami
soli. Pozostawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie napełniamy warzywami czyste słoiki i dobrze zakręcamy.
W dużym garnku ułożyć słoiki, zalać
wodą do nakrętki i gotować pod przykryciem 15 minut. Czas gotowania liczę od wrzenia
wody.
Warzywa w słoiku są idealne jako główny składnik do lecza, idealny na zimę .
Bardzo proste w przygotowaniu a takie smaczne.
Polecam.