ßßß
Składniki:2 kg cukinii2 kg czerwonej papryki1,5 kg pomidorówpół szklanki olejułyżka soliłyżka słodkiej papryki (lub pół na pół z ostrą)Sposób przyrządzenia:Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do największego garnka. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.Paprykę dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w średnią kostkę. Dodajemy do pomidorów. Dodajemy olej, łyżkę soli oraz słodką paprykę. Mieszamy i dusimy przez kolejne 15 minut.Cukinie myjemy, wedle upodobań możemy ją obrać i kroimy w mniejszą kostkę. Wrzucamy do warzyw i chwilę podduszamy.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy (gotujemy słoiki ok. 20 minut).U mnie wyszło 7 litrowych słoików + jeden mniejszy praktycznie z samym sokiem, który wykorzystałam do urozmaicenia pomidorówki :)