Wykonanie
Muffinki to niezawodny sposób na coś słodkiego. Są szybkie w przygotowaniu, a smakują wybornie. Gotowe można podarować dziecku na drugie śniadanie do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy. By zachęcić Was jeszcze bardziej, dodam, że połączenie aromatu
bananów z Nutellą jest strzałem w 10! Zapraszam!Inspirowałam się przepisem ze strony Nigella Express
SKŁADNIKI: (12 sztuk)3 dojrzałe
banany125 ml
oleju roślinnego2 średniej wielkości
jajka250 g
mąki (pszenna)100 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia12 łyżeczek NutelliPRZYGOTOWANIE:Do formy na muffinki wkładamy 12 papilotek.
Banany rozcieramy blenderem i odstawiamy na bok.
Jajka i
olej ubijamy na gładką masę. Suche składniki (
mąka,
cukier,
soda,
proszek do pieczenia) mieszamy razem i dodajemy do
jajek z
olejem. Następnie dodajemy rozgniecione
banany i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Do papilotek nakładamy po kopiastej łyżce ciasta, następnie na ciasto nakładamy łyżeczkę Nutelli i całość przykrywamy pozostałym
ciastem do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 20-25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Smacznego!