Uwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja!1/2 kg czereśni200 ml wina półsłodkiego czerwonego100 ml wody1 łyżka cukru pudru1 łyżka miodu rzepakowegoszczypta pieprzu cayenne1 łyżka mąki kukurydzianejświeża miętaCzereśnie myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.Smacznego!