Wykonanie
Delikatna polędwiczka otulona
boczkiem nadziana
suszoną śliwką w połączeniu z
żurawinowym sosem jest doskonałym daniem zarówno na ciepło jak i na zimno na Świątecznym
stole musi znaleźć się obowiązkowo-to prawdziwy rarytas!



Składniki45 dag
polędwiczki wieprzowej30 dag
boczku łuskanego10
śliwek suszonych kalifornijskich
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
przyprawa do mięsaSos żurawinowy:150 ml
bulionu drobiowego15 dag
konfitury z
żurawin1 łyżka
masła1 płaska łyżeczka
mąki pszennejSposób przygotowaniaPolędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym,
mięso naciąć wzdłuż
ostrym nożem tak aby powstały trzy paski złączone końcem, nacięte oprószyć
przyprawą do mięsa solą i
pieprzem,
boczek pokroić na cieniutkie plasterki wyjdzie około 12 sztuk owinąć dookoła każdy pasek tak aby ściśle przylegał do
mięsa, następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów
przyprawami z wierzchu,
między sploty warkocza powciskać delikatnie
suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek u samej góry i lekko zrumienić
mięso.

Przygotować
sos żurawinowy:
Masło rozgrzać na patelni,oprószyć
mąką i zasmażyć na złoty kolor.Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać
bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać
konfiturę żurawinową doprawić do smaku
solą i wymieszać .Upieczone
mięso pokroić na grubsze plastry serwować z sosem.Życzę smacznego!