Patent na tak nadziane mięsko powstał gdy znudziły się nam zwyczajne udka z kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.Polecam na aromatyczny dobry obiad!Składniki6 udek z kurczaka15 dag salami10 dag twardego sera żółtegoprzyprawa gruboziarnista do mięsazioła włoskie z młynka do smaku2 liście laurowe2 cebule4 ząbki czosnkusól morska do smakupieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób przygotowaniaUdka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawamisolą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem.Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsaUłożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.