Wykonanie
Opis tego, jak my robimy
udka z kurczaka na patelni.Składniki:
udko z kurczakaprzyprawy: do
mięs i do
kurczakacebulaczosnek (niekoniecznie)
olejmargarynaPanierujemy umyte
udka z kurczaka. My robimy to w dwóch panierkach: z jednej strony posypujemy
kurczaka przyprawą do mięs a z drugiej strony posypujemy
przyprawą do kurczaka.
Przyprawy jakich używamy do panierowania
mięsa.
Panierowany
kurczak .Gdy chwilę
kurczak pobędzie w panierce, można już rozgrzać
olej na patelni. Wlewamy więc trochę
oleju na patelnię (tyle, by zakryło dno patelni), po czym gdy się nieco rozgrzeje, wrzucamy do niego udka. Patelnię można przykryć pokrywką by nie chlapało za bardzo, gdyż
olej ma to do siebie, że strasznie pryska.
Udka wrzucone na patelnię.Następnie dodajemy niewielką ilość
margaryny i przy okazji odwracamy
mięso.Korzystamy z chwili wolnego i obieramy, po czym kroimy
cebulę oraz
czosnek, dla zdrowia i smaku.
Czosnek najlepiej pokroić w ten sposób jak na obrazku poniżej, ponieważ mniejsze części mogą się przypalać.
Pokrojone
czosnek i
cebula.Wrzucamy
cebulę a po chwili
czosnek. Dokładamy
margaryny. Następnie dolewamy 3/4 szklanki
wody i dusimy do momentu aż
cebula przybierze złotawy kolor.
Mięso można polewać znajdującym się w patelni tłuszczem.Po pewnym czasie duszenia można dodać
magi dla smaku.Dusimy do momentu aż wyparuje
woda i tłuszcz w patelni
zrobi się nieco oleisty.
Mięso jest już prawie gotowe gdy widelec lekko wychodzi z
mięsa a
woda się wygotowała.
Prawie gotowe
mięso.
A tutaj już gotowe udko na talerzu.Życzymy smacznego!