Wykonanie
Witam dziś szybciutko przedstawię Wam jak zrobić pyszną babkę. Sama myślałam, że nigdy mi się nie uda, a ten przepis mojej babci jest tak genialny, że wszystko zawsze się udaje :)

Potrzebne będzie:5 szt. jaj - tyle ile zmieści się do kubka :) - nowa miarka :)2 i 1/2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
cukrucukier waniliowymargaryna Palma (Bielmar)


Przepis jest banalny do naczynie dajemy
margarynę i dodajemy
cukier i
cukier waniliowy. Wszystko ucieramy.

Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym
jajku.

Po dodaniu wszystkich
jajek dodajemy kolejno po łyżce
mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia.

Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej
margaryną i obsypanej
bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).

Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa.Jeśli
boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z
margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę.