Wykonanie
Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań, ale umówmy się, kto ma czas w środku tygodnia wieczorem wykładać stolnice, ugniatać ciasto, wykrawać kółeczka, lepić pierogi, gotować w tym samym czasie lepiąc kolejną partię. Zostaje więc opcja kupnych mrożonek, smutnych pierogów garmażeryjnych... albo można zrobić te przepyszne, aromatyczne krokiety z chrupiącą skórką, które mogą śmiało konkurować z oryginalną wersją tego dania.Składniki na 5 porcji.►
ziemniaki [500 g/5 średnich stuk]► ol ej rzepakowy [5 g / łyżeczka ]►
cebula [ 100 g/ 1 duża sztuka ]►
twaróg półtłusty [100 g/ pół kostki]►
sól morska [p ół łyżeczki lub do smaku]► pi eprz czarny [ 1/3 łyżeczki ]► 5 naleśników (u mnie gryczane z tego przepisu)
Ziemniaki ugotować tradycyjnie lub na parze do miękkości i wystudzić.Rozdrobnić widelcem albo przecisnąć przez praskę razem z
twarogiem.Dodać zeszkloną na
oleju rzepakowym cebulkę, porządnie wymieszać i doprawić.Rozprowadzić farsz równomiernie we wnętrzu naleśnika, zawinąć, posmarować z wierzchu resztką
oleju z patelni i zapiekać przez ok. 15 min w 180 stopniach lub do uzyskania złocistej skórki.Podawać ze skwarkami,
prażoną cebulką,
sosem tatarskim, świeżą
sałatką albo kwaśną
śmietaną.