ßßß Cookit - przepis na Ekspresowe krokiety z ruskim farszem.

Ekspresowe krokiety z ruskim farszem.

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie to jedno z moich ulubionych dań, ale umówmy się, kto ma czas w środku tygodnia wieczorem wykładać stolnice, ugniatać ciasto, wykrawać kółeczka, lepić pierogi, gotować w tym samym czasie lepiąc kolejną partię. Zostaje więc opcja kupnych mrożonek, smutnych pierogów garmażeryjnych... albo można zrobić te przepyszne, aromatyczne krokiety z chrupiącą skórką, które mogą śmiało konkurować z oryginalną wersją tego dania.
Składniki na 5 porcji.
ziemniaki [500 g/5 średnich stuk]
► ol ej rzepakowy [5 g / łyżeczka ]
cebula [ 100 g/ 1 duża sztuka ]
twaróg półtłusty [100 g/ pół kostki]
sól morska [p ół łyżeczki lub do smaku]
► pi eprz czarny [ 1/3 łyżeczki ]
► 5 naleśników (u mnie gryczane z tego przepisu)
Ziemniaki ugotować tradycyjnie lub na parze do miękkości i wystudzić.
Rozdrobnić widelcem albo przecisnąć przez praskę razem z twarogiem.
Dodać zeszkloną na oleju rzepakowym cebulkę, porządnie wymieszać i doprawić.
Rozprowadzić farsz równomiernie we wnętrzu naleśnika, zawinąć, posmarować z wierzchu resztką oleju z patelni i zapiekać przez ok. 15 min w 180 stopniach lub do uzyskania złocistej skórki.
Podawać ze skwarkami, prażoną cebulką, sosem tatarskim, świeżą sałatką albo kwaśną śmietaną.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/ekspresowe-krokiety-z-ruskim-farszem.html