Wykonanie
mar 25th Farsz do pierogów ruskichSprawa pierogów ruskich jest dość intrygująca, bo w Rosji w ogóle nie są one znane – te rdzennie rosyjskie zwane „pielmieni” wypełnione są
mięsem! A w Polsce ruskie pierogi mają wielu smakoszy (nie tylko studentów:), do których my również się zaliczamy.
– 1kg ugotowanych
ziemniaków,– 1kg zwięzłego
twarogu,– 4 lub 5 dużych
cebul posiekanych i usmażonych na złoty kolor,– ok. kilku łyżeczek
soli, 1 łyżeczki
pieprzu i 2 łyżeczek suszonej pokruszonej
mięty.Wszystkie składniki mielimy za pomocą maszynki do
mięsa, doprawiamy
przyprawami do smaku, dokładnie wyrabiamy i już możemy zabierać się za ruskie pierogi! Przepis na wyśmienite ciasto na pierogi znajdziecie w poprzednim wpisie.Gotowe podajemy je ze skwarkami, sosem
śmietanowym lub zasmażane na masełku.