Wykonanie
Aby cieszyć się smakiem świeżych
grzybów zimą możemy je zamrozić. Przygotowałam kilka porcji duszonych
maślaków do
sosów i zup.
Składniki:
maślakimasłosól,
pieprzSposób wykonania:1.
Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.2. Na patelni rozgrzewamy
masło, dorzucamy
maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania
wody.3. Doprawiamy
solą i
pieprzem.4. Ostudzone
grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki
grzyb i data) i mrozimy. Takie
maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do
sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z
cebulką i
śmietaną.Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu
grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować
mapkę :) Nic
dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie
grzybów to
sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego!