ßßß
Składniki:1,5 kg młodych cukiniiZalewa:50 dag cukru1 torebka cukru waniliowego3 szklanki wodysok z 1 cytrynySposób przygotowania:1. Cukinię, umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 1 cm. (Musiałam swoją cukinię pokroić w kostkę ponieważ była dość duża).2. Pokrojoną cukinię przełożyć do garnka.3. Zagotować wszystkie składniki zalewy i wlać gorącą zalewę do cukinii. Odstawić na 12 godzin.4. Odcedzić cukinię z zalewy, zalewę zagotować.5. Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5-7 minut.6. Słoiki wyciągnąć, postawić do góry dnem, a jak ostygną przenieść w chłodne miejsce.Smacznego!