Wykonanie
U mnie nadal
cukiniowo. Zrobiłam kilka słoiczków
cukinii w zalewie waniliowej, która zimą może być wykorzystana do deserów, ciast czy racuchów. Przepis znalazłam w jednym z wydawnictw Biblioteczki Poradnika Domowego autorstwa Janiny i Andrzeja Kaczorków pt. "
Przetwory i
nalewki". Moja
cukinia była dość duża, musiałam się pozbyć pestek dlatego troszkę mi to zajęło, ale ogólnie przepis można zaliczyć do grupy szybkich do przygotowania :)

Składniki:1,5 kg
młodych cukiniiZalewa:50 dag
cukru1 torebka
cukru waniliowego3 szklanki
wodysok z 1
cytrynySposób przygotowania:1.
Cukinię, umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 1 cm. (Musiałam swoją
cukinię pokroić w kostkę ponieważ była dość duża).2. Pokrojoną
cukinię przełożyć do garnka.3. Zagotować wszystkie składniki zalewy i wlać gorącą zalewę do
cukinii. Odstawić na 12 godzin.4. Odcedzić
cukinię z zalewy, zalewę zagotować.5.
Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5-7 minut.6. Słoiki wyciągnąć, postawić do góry dnem, a jak ostygną przenieść w chłodne miejsce.Smacznego!