ßßß Cookit - przepis na Cukinia waniliowa

Cukinia waniliowa

nazwa

Wykonanie

U mnie nadal cukiniowo. Zrobiłam kilka słoiczków cukinii w zalewie waniliowej, która zimą może być wykorzystana do deserów, ciast czy racuchów. Przepis znalazłam w jednym z wydawnictw Biblioteczki Poradnika Domowego autorstwa Janiny i Andrzeja Kaczorków pt. "Przetwory i nalewki". Moja cukinia była dość duża, musiałam się pozbyć pestek dlatego troszkę mi to zajęło, ale ogólnie przepis można zaliczyć do grupy szybkich do przygotowania :)
Składniki:
1,5 kg młodych cukinii
Zalewa:
50 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
3 szklanki wody
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Cukinię, umyć, obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki ok. 1 cm. (Musiałam swoją cukinię pokroić w kostkę ponieważ była dość duża).
2. Pokrojoną cukinię przełożyć do garnka.
3. Zagotować wszystkie składniki zalewy i wlać gorącą zalewę do cukinii. Odstawić na 12 godzin.
4. Odcedzić cukinię z zalewy, zalewę zagotować.
5. Cukinię włożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5-7 minut.
6. Słoiki wyciągnąć, postawić do góry dnem, a jak ostygną przenieść w chłodne miejsce.
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/cukinia-waniliowa.html