Wykonanie

Tradycyjne knedle robi się z
ziemniaków,
mąki pszennej i
jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i
mąkę pszenną zastąpić
kaszą manną razową, a z
jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące na redukcji . Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną -
razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy.Składniki (24 szt):200 g
kaszy manny razowej600 g
ziemniaków (waga po obraniu)kilkanaście obranych
śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli1.
Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę2. Do zimnych
ziemniaków dosyp nieugotowaną
kaszę manną. Wyrób ciasto.3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi.4. Nadziewaj knedle kawałkami
śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się "upchnąć" jak najwięcej
owoców w środku (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach:)5. Wrzucaj po kilka sztuk na gotującą się
wodę (może, ale nie musi być solona). Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.6. Podawaj z
jogurtem naturalnym,
cynamonem i ewentualnie
ksylitolem do posłodzenia.Energia (1 sztuka)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik57 kcal1 , 3 g0 , 175 g13 , 3 g1 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)2 , 8 %2 , 6 %025 %5 %4 %
