ßßß
Dzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :) Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia.Dynia (100 g)Ziemniak i (100 g)Energia28 kcal77 kcalBiałko1 . 3 g1 . 9 gTłuszcz0 . 3 g0 . 1 gWęglowodany7 . 7 g18 . 3 gBłonnik2 . 8 g1 . 5 gSkładniki:1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)2 łyżki oleju, np. kokosowegoprzyprawy - wedle upodobań, u mnie 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki1. Dynie obierz i pokrój w dowolnej wielkości słupki.2. W misce wymieszaj olej z przyprawami3. Frytki obtocz w oleju, piecz 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.