Wykonanie

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z
ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :)
Dynia ma ponad dwa
razy mniej kalorii i węglowodanów niż
ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia.
Dynia (100 g)
Ziemniak i (100 g)Energia28 kcal77 kcal
Białko1 . 3 g1 . 9 gTłuszcz0 . 3 g0 . 1 gWęglowodany7 . 7 g18 . 3 gBłonnik2 . 8 g1 . 5 gSkładniki:1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)2 łyżki
oleju, np.
kokosowegoprzyprawy - wedle upodobań, u mnie 2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka
ostrej papryki1.
Dynie obierz i pokrój w dowolnej wielkości słupki.2. W misce wymieszaj
olej z
przyprawami3. Frytki obtocz w
oleju, piecz 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
