ßßß Cookit - przepis na Makaron ze szpinakiem i awokado

Makaron ze szpinakiem i awokado

nazwa

Wykonanie

Wczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam szpinak i awokado, a w szafce makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)).
Składniki na 1 porcję:
makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego makaronu, panuje dowolność)
1/3 awokado
garść szpinaku
jogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki
łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku
papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte awokado, liście szpinaku, papryczkę i jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy na patelni/w rondlu, możemy wymieszać od razu z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz, dorzucamy łososia. Mniam!
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/01/makaron-ze-szpinakiem-i-awokado-znow-mi.html