Wykonanie
Wczoraj po powrocie z uczelni postanowiłam zrobić coś szybkiego i dobrego na obiad. W lodówce miałam
szpinak i
awokado, a w szafce
makaron. Tak narodziło się zielone tagliatelle – danie tak proste, że nie da się go zepsuć (może dlatego tak lubię proste potrawy:)).Składniki na 1 porcję:
makaron tagliatelle 60 g – mniej więcej 2 „zawijasy” (oczywiście możecie użyć każdego innego
makaronu, panuje dowolność)1/3
awokadogarść
szpinakujogurt naturalny typu greckiego– 2 łyżki
łosoś wędzony – około 20 g, kilka małych kawałeczków dla smaku
papryczka chili – dosłownie odrobina, chyba że ktoś lubi naprawdę ostre potrawy
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości
soli (około 7-10 minut we wrzątku). Umyte
awokado, liście
szpinaku, papryczkę i
jogurt blendujemy. Dosłownie chwilkę podgrzewamy na patelni/w rondlu, możemy wymieszać od razu z ugotowanym
makaronem. Wykładamy na talerz, dorzucamy
łososia. Mniam!