Wykonanie
Uwielbiam to ciasto, choć zawsze wydawało mi się za trudne i za pracochłonne do zrobienia. Nie wiem skąd ten pomysł :) to banalny aczkolwiek przepyszny deser, robiony w międzyczasie bez ryzyka, że nie wyjdzie. Moje modyfikacje polegały na tym, że uczyniłam to ciacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę
cukru, a do sporej ilości
bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom
słodyczy, niech
doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)
3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek
herbatników (część można wymienić na
krakersy)1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml
mleka150 g
masła1/2 szklanki
cukru2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego400 ml
śmietany 36% + 1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
żelatyny1
czekolada do starciaNajpierw należy zrobić
budyń z pomniejszonej ilości
mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić
masło na puch z
cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę.Na dnie formy ułożyć ciasno
herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmaku ułożyć kolejną warstwę
herbatników lub
krakersów. Na to wyłożyć masę budyniowa, następnie przykryć ostatnią warstwą
herbatników. Na
herbatniki wyłożyć warstwę ubitej
śmietany z 1 łyżką
cukru pudru (można dodać trochę
fixu lub jak ja łyżkę
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody). Na
śmietanę zetrzeć
czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.