Wykonanie
Punktem wyjścia do stworzenia tych muffinów było zużycie
musu owocowego. Mus zrobiłam jeszcze latem z nadmiaru
owoców, których nie byłam w stanie przejeść. Jego główne składniki to
brzoskwinie i
morele, sposób wykonania jak przy musie z
jabłek, na koniec
owoce dodatkowo zmiksowałam.
Składniki:600 g
musu owocowego*200 g
mąki200 g
mąki razowej150 g
cukru trzcinowego3 czubate łyżki
kakao6 łyżek
oleju1
jajko** (od kur z wolnego wybiegu)2 łyżeczki
sody* o tej
porze roku można użyć
mrożonych owoców albo musu z
jabłek, ma
mieć raczej płynną konsystencję**
jajko dodałam asekuracyjnie, sądzę że można je pominąć albo czymś zastąpić i muffiny też wyjdąWymieszać suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao i
sodę, oddzielnie wymieszać składniki mokre:
owoce,
jajko i
olej. Składniki mokre dodać do suchych, dobrze wymieszać. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, piec w 180 C do suchego patyczka.
Koszt: zależy głównie od użytych
owoców, ok. 8-15 zł; otrzymałam 16 muffinów.