Wykonanie
Alternatywa dla budyniu z proszku - wcale nie nie robi się go dłużej i wiemy co jest w środku!
Składniki (2 porcje):500 ml
mleka sojowego2 łyżki
cukru trzcinowego (lub więcej, ja mało słodzę)2-4 łyżki
mąki (ziemniaczana lub ziemniaczana + pszenna)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWiększość
mleka (300 - 400 ml) zagotować razem z
cukrem i ekstraktem. Pozostałe
mleko wymieszać dokładnie z
mąką, powoli dodać do gotującego się
mleka, cały czas intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia, trwa to dosłownie 1-2 minuty.Jeśli użyjemy 4 łyżek
mąki, otrzymamy bardzo gęsty
budyń, który po
pobycie w lodówce i wyłożeniu na talerz wygląda tak:
Nie jest to oczywiście propozycja podania :DTrwał wyścig z czasem i światłem, a chciałam pokazać jego konsystencję. Jeśli wolimy rzadsze budynie, dodajemy 2 łyżki
mąki.Koszt: zależy głównie od użytego
mleka sojowego - ja użyłam biedronkowego - ok. 1,5 zł / porcja.