Wykonanie
Składniki:50 g
kaszy jaglanej3-4 łyżki zmielonego
maku (ok.20 g)4-5
suszonych daktyli (ok.15 g)3 łyżki
migdałów w płatkach (ok.15 g)opcjonalnie coś do słodzenia, mi starczą
daktyleKaszę jaglaną wypłukać i zalać szklanką
wody, dodać
mak (nie mam maszynki, kupuję już zmielony) i pokrojone
daktyle. Gotować ok. 15-20 minut aż
kasza wchłonie całą
wodę, może się okazać, że trzeba trochę dolać.
Kasza z dodatkiem
maku gotowała się inaczej niż
solo, więc wolałam ją mieszać w trakcie gotowania żeby się nie przypaliła.
Migdały uprażyć na suchej patelni, część wymieszać z ugotowaną
kaszą, część użyć do posypania.Koszt: niecałe 1 , 50 zł. Ilość porcji: jako śniadanie jedna naprawdę duża (znów się przeliczyłam i nie zjadłam na raz całej); jako deser 2-3.