ßßß
Składniki:50 g kaszy jaglanej3-4 łyżki zmielonego maku (ok.20 g)4-5 suszonych daktyli (ok.15 g)3 łyżki migdałów w płatkach (ok.15 g)opcjonalnie coś do słodzenia, mi starczą daktyleKaszę jaglaną wypłukać i zalać szklanką wody, dodać mak (nie mam maszynki, kupuję już zmielony) i pokrojone daktyle. Gotować ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę, może się okazać, że trzeba trochę dolać. Kasza z dodatkiem maku gotowała się inaczej niż solo, więc wolałam ją mieszać w trakcie gotowania żeby się nie przypaliła. Migdały uprażyć na suchej patelni, część wymieszać z ugotowaną kaszą, część użyć do posypania.Koszt: niecałe 1 , 50 zł. Ilość porcji: jako śniadanie jedna naprawdę duża (znów się przeliczyłam i nie zjadłam na raz całej); jako deser 2-3.